Turnaje Ostrava
07.06.2023

Ohlédnutí za Ostravou

Redakce
Ze série závěrečných turnajů sezóny 2022-2023 mají za sebou týmy Gepardů druhý turnaj ze tří. Poslední květnový víkend hostila Ostrava druhý ročník turnaje Ostravské hry a my nyní přinášíme pohled na tento turnaj i očima trenérů jednotlivých zúčastněných kategorií.

Elévové

Do Ostravy odjížděli elévové porvat se o co nejlepší výsledek. Svěřenci trenérů Michala Desse a Matěje Vorby měli na co navazovat a i když k ni byl los turnaje nemilosrdný (nelogické začátky ve večerních hodinách s dalším měřením sil brzy ráno), mohou si připsat do své kroniky další povedený turnaj. O průběh jednotlivých zápasů se s námi podělil trenér Michal Dess: „ V prvním měření sil bylo vidět, že šlo o první utkání, oba týmy působily nerozehraně, ale Zlín své šance využil a získal dvoubrankový náskok. Naštěstí v druhé půlce Gepardi přidali, Vláďa snížil a chvíli před konce stejný hráč suverénně proměnil nájezd za ruku v brankovišti. O dvě hodiny později jsme již stáli proti Petrovicím. Gepardi nastoupili do zápasu v úplně jiném tempu. První formace hned na úvod soupeře zavřela a krásnými kombinacemi se dostávala do šancí. Úvodní poločas patřil našemu benjamínkovi Lukáši Zánovi, který nastřílel hattrick včetně tzv. Michiganu zpoza brány. V druhé půlce se už přidali i střelci z první formace a bylo z toho pohodlné vítězství 9:3.“.
Program pátečního dne však ještě nebyl vyčerpán.

„Ještě v pátek v 19:30 hodin večer jsme nastoupili proti domácím Vítkovicím. Favorit nás svíral a tlačil, se do šancí, ovšem trefoval spíše tyčky nebo výborného Honzu v bráně. Nás poslal do vedení brejk Matyho Blahy , ale soupeř do poločasu vyrovnal a dostával nás pod velký tlak. Nakonec se Vítkovice prosadili, nicméně prohra 1:2 s favoritem může být považována za úspěch.“
Poslední zápas ve skupině proti Mladé Boleslavi začal již v 8:00 ráno. „Utkání bylo vyrovnané a vedení se přelévalo ze strany na stranu, ale poslední slovo měli Gepardi, kdy nám Adam Kubosch minutu a půl před koncem dorážkou do prázdné v brány zajistil rozhodující vedení a vítězství 4:3. “

Druhé místo ve skupině znamenalo volné dopoledne a odpoledne a večerní zápas opět až večer ve 20:00. Soupeřem byl Slovan Havířov, který Gepardy zaskočil dvěma rychlými góly. Gepardi však do poločasu dokázali stav otočit. Havířov v druhé půli vyrovnal, nicméně v 27. minutě Davča Mazáč završil hattrick a poslal Gepardy vítězstvím 5:4 do čtvrtfinále.

Scénář s časy zápasu se opakoval i v sobotu večer a v neděli ráno. V 8:00 zahájil rozhodčí čtvrtfinálový zápas Gepardů proti Bulldogs Brno. Nechme slovo opět Michalu Dessovi:
„První poločas byl opatrný a soupeři se oťukávali, oba týmy dobře bránili předbrankový prostor a stav byl 0:0. V druhé půlce bohužel do zápasu vstoupil rozhodčí (vyloučit eléva za hru rukou, když v ní drží florbalku a zasáhne ho do ní nahazovaný míček je hodně necitlivé), který poslal Buldoky do třetí přesilovky, a tu již soupeř proměnil. Buldoci dostali do vedení a hned po buly odskočili na 2:0. Z chybné rozehrávky jsme poté dostali třetí gól, ale nevzdali jsme se. Dvěma góly Gepardi snížili a tlačili na vyrovnání, ale Buldoci pěknou ranou z rozehrávky do šibenice odskočili na 4:2. V závěrečné power play pak již soupeř docílil dalšího gólu a celkově vyhrál 6:2.“

Pouť Gepardů tak skončila ve čtvrtfinále. „Turnaj však musíme hodnotit velmi pozitivně. Kluci odehráli spoustu těžkých utkání se silnými soupeři, zdokonalili si herní systém, ukázali skvělé individuální i týmové výkony a velkou houževnatost, kdy se vyrovnali i s pro mladší děti nesmyslným rozlosováním. V Ostravě jsme vyrovnali nejlepší výsledek Gepardů a ukázali, že tento tým má budoucnost.“ uzavřel Michal Dess svoje hodnocení.

Sestava: Jan Lukášek, Štěpán Klvač – Matyáš Blaha, Kai Kružel, Jakub Šenkýř, Martin Sedláček – David Hutyra, Daniel Havlíček, Jan Kokeš, Adam Kubosch, David Mazáč, Vincent Schober, Vladimír Škil, Lukáš Zána. Trenéři Michal Dess a Matěj Vorba.

ELÉVOVÉ – B11 - skupina EE
FBC GEPARDI BRNO - Zlín Lions skupina 2:2
FBC GEPARDI BRNO - ZFK Petrovice skupina 9:3
1. SC TEMPISH Vítkovice White - FBC GEPARDI BRNO skupina 2:1
Předvýběr.CZ Florbal MB - FBC GEPARDI BRNO skupina 3:4
TJ Slovan Havířov - FBC GEPARDI BRNO osmifinále 4:5
Bulldogs Brno - FBC GEPARDI BRNO čtvrtfinále 6:2

Mladší žáci

Mladší žáci odjížděli s ambicí navázat v Ostravě na výkony a hru, kterou se prezentovali na PFC Spring 2023. A rozhodně se nemají za co stydět. S týmem pracovala nově složená trenérská dvojice Zdeněk Mazáč a Ondřej Dohnal a prvně jmenovaný nám popsal svůj dojem z turnaje. .
„Ve skupině jsme odehráli čtyři utkání a s bilancí dvou výher a dvou těsných proher, kdy kluci předváděli velice pěkné výkony, obsadili třetí místo. Ve vyřazovací fázi jsme narazili na silný Přerov a bohužel dál nepostoupili. Přesto účast na turnaji hodnotíme kladně. Kluci předvedli, že umí hrát i proti silnějším týmům. Také potvrdili týmového ducha, když ve volných chvílích chodili podpořit naše hráče z jiných kategorií. Jsem velice rád, že jsem byl opět s touto skvělou partou.“
„Těším se na další spolupráci, z Ostravy si kromě pěkných zážitků, vezeme i cenné zkušenosti, které zhodnotíme do budoucna. Ještě bych chtěl poděkovat rodičům, kteří neváhali dojet za námi a kluky podpořit. Můžeme se těšit na další turnaj, tentokrát v Brně.“ uzavřel svoje hodnocení Zdeněk Mazáč.

Sestava: David Flekač, Adam Šimoník, Jakub Tauvinkl – Jan Macháček, Vojtěch Malík, Josef Rejzek – Šimon Jelínek, Viktor Hubený, Jáchym Ondráček, Václav Kaněk, Samuel Kondýsek, Jan Maňas, David Mazáč, Adam Smrček, Daniel Swiač. Trenéři Ondřej Dohnal a Zdeněk Mazáč.

MLADŠÍ ŽÁCI – B13 - skupina MA
FBC GEPARDI BRNO - FBC TIGERS PORUBA skupina 6:1
FbC Frýdek-Místek - FBC GEPARDI BRNO skupina 4:2
FBC GEPARDI BRNO - TROOPERS skupina 3:4
UKS Salezjanie Poznań I - FBC GEPARDI BRNO skupina 0:5
FBC GEPARDI BRNO - FBC Přerov šestnáctifinále 0:6

Starší žáci

Starším žákům se na Ostravských hrách opět nepodařilo urvat ani jednu výhru, nicméně nám k prolomení dlouhé šňůry proher chybělo už jen štěstí, a nikoli předváděná hra. Právě zlepšené výkony v zápasech jsou největší devízou, s kterou se tato kategorie z Ostravy vrátila.

Do hodnocení turnaje se pustil hlavní trenér týmu Štěpán Trunda.
„S celkovou bilancí 3 proher a jedné remízy jsme skončili v zahajovacích kolech play-off, kde nás vyřadil A-tým z Mladé Boleslavi. Utkání dopadlo 3:4 ve prospěch mladoboleslavských, ale zápas to byl z naší strany nejlepší, který jsme předvedli jak v Praze, tak i tady v Ostravě. Byl to jeden z momentů, kde nám to štěstí chybělo.“ povzdechl si kouč starších žáků a pokračoval: „Dalším momentem byl i poslední zápas ve skupině, který jsme 5 minut před koncem vedli 3:0 nad B-týmem taktéž z Mladé Boleslavi, ovšem po 3 nešťastných gólech za tak krátkou dobu se z jasné výhry stala remíza.“ „Celkově jsme si tým trenérů starších žáků hodnotí turnaj pozitivně, i přes výsledky. Hra byla dobrá a rozhodně byl vidět posun ze začátku roku. Pro většinu nynějších starších žáků bude nadcházející Brno Opengame poslední turnaj za tuto kategorii, a proto doufám že tam uhrajeme konečně nějaký dobrý výsledek. Rozhodně k tomu v celé sezóně směřujeme.“

Sestava: Martin Procházka, Jiří Palásek - Ondřej Boudný, Tadeáš Jelínek, Martin Veleba, Marek Mattes - Marek Paták, Adam Podolský, Šimon Eleder, Tomáš Graffe, Simon Bartoš, Filip Matula, Tomáš Robek, Vojtěch Lojek, Ondřej Remeš. Trenéři Štěpán Trunda, Petr Šubrt a Vít Štěrba.

STARŠÍ ŽÁCI – B15 - skupina SH
1. SC TEMPISH Vítkovice Blue - FBC GEPARDI BRNO skupina 11:0
FBC GEPARDI BRNO - Poznań - Żytowiecko skupina 6:7
Předvýběr.CZ Florbal MB White - FBC GEPARDI BRNO skupina 3:3
Předvýběr.CZ Florbal MB Black - FBC GEPARDI BRNO šestnáctifinále 4:3

Junioři

Kombinovaný tým juniorky a dorostenců nastoupil po příjezdu proti Havířovu. Tým měli pod palcem trenéři Zbyněk Matýsek a Ondřej Beránek, kteří nás provedou cestou tohoto týmu v turnaji.
„Daň prvních zápasů se projevila i nyní. I když na rozehrávku a rozcvičení byl dostatek času, začátek nám doslova utekl a Havířov si vytvořil pohodlný náskok. Změny v sestavě a přístup nám pomohly utkání zdramatizovat a herně vyrovnat, což byl dobrý signál do dalších bojů,“ začal svoje hodnocení Zbyněk Matýsek. Ve druhém zápase čekal Gepardy celek Vítkovic. Gepardi podali disciplinovaný výkon a zaslouženě zvítězili. Bonusem byla nula na kontě Šimona Chmely v brance. Poslední zápas ve skupině byl soubojem o druhé místo s celkem Blue Devils. Vítěz si krom lepšího umístění v tabulce mohl užít delšího volna, poražený celek čekal zápas navíc.
„V tom zápase jsme hráli velmi dobře. Bohužel jsme měli smůlu v rozehrávce a zakončení, přesto bylo vidět, že výkon jde nahoru,“ pokračoval ve svém hodnocení Zbyněk Matýsek.

Gepardi tak museli absolvovat zápas předkola (šestnáctifinále) proti Hornetům. Ti sice nastoupili v početně slabší sestavě, ale podali výborný výkon a Gepardi měli co dělat, aby si po zápase užili vítězný pokřik.
„Tento zápas nás stal strašnou spoustu fyzických a hlavně emočních sil. Kluci strašně chtěli postoupit co nejdál, pomohla nám neskutečná podpora ostatních Gepardů v hledišti, bohužel ta radost trošku odplavila soustředění na osmifinále.“
Tam ještě v sobotu večer čekal Gepardy další brněnský celek, áčko Gullivers.
„Do zápasu jsme vstoupili opatrně, Gulíci byli více odpočatí a bylo vidět, že rozdíl mezi celostátní a druhou ligou je velký. Budu se opakovat, ale nás účast ve čtvrtfinále, na kterou jsme potají mysleli, stál právě zápas s Hornety.“

Sestava: Vilém Zrza, Šimon Chmela – Jakub Hladký, Jan Kuchař, Marek Dobrovolný, Tadeáš Bednář, Ondřej Matula – Štěpán Dohnal, David Dvořák, Štěpán Novotný, Vít Štěrba, Tomáš Kuchař, Lukáš Martínek, Viktor Hladík, Michal Matýsek. Trenéři Zbyněk Matýsek a Ondřej Beránek.

JUNIOŘI – B19 - skupina JB
FBC GEPARDI BRNO - 1. SFK Havířov skupina 3:5
1. SC TEMPISH Vítkovice Blue - FBC GEPARDI BRNO skupina 0:3
FBC GEPARDI BRNO - Blue Devils skupina 1:5
FBC GEPARDI BRNO - Hornets Brno šestnáctifinále 3:2
Sokol Brno I EMKOCase Gullivers - FBC GEPARDI BRNO osmifinále 5:1

Zbyněk Matýsek pak zhodnotil celý turnaj:
„Pro Gepardy se jednalo o poměrně úspěšný turnaj, elévové se dostali až do nedělních bojů, mladší žáci ukázali svůj potenciál, starší zase enormní zlepšení ve hře, juniorka v kombinaci s dorostenci také obstála a v každém zápase podávala zlepšené výkony. Ostravské hry se konaly podruhé a je vidět, že turnaj si prochází porodními bolestmi. Každopádně se do Ostravy budeme rádi vracet, ať už na Ostravské hry nebo na Ostrava Cup.

Na závěr děkuji jménem klubu všem hráčům za účast a rodičům za neskutečnou podporu. Speciální dík pak patří rodičům elévů za naprosto dokonalý servis a pomoc, kterou našim benjamínkům poskytli jak v Praze, tak zde v Ostravě. Děkujeme vám.“

Fotogalerie

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

2

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu