Brno open game
10.07.2020

Open Game - první turnaj mužů Gepardů

Zbyněk Matýsek
Turnaj Brno Open game není jen turnajem dětí a mládeže, má také svoji část pro dospělé týmy. Turnaj probíhá v několika kategoriích (U21, Elite, Pro, Hobby) A právě v poslední kategorii došlo k historické události pro Gepardy. Poprvé v historii nastoupil do soutěžního utkání celek mužů!


Základ týmu tvořili trenéři, odchovanci Gepardů a nadšenci, které doplnili dva loňští dorostenci. Hlavním duchovním otcem tohoto projektu byl trenér mladších žáků Lukáš Beránek a svým nadšením a zápalem strhl brzy všechny ostatní. Očekávání nebyla nijak velká, všechny spíš nadchla myšlenka zahrát si dobrý florbal v konfrontaci s celky, které mají zkušenosti z amatérských florbalových lig a s týmy, které mají na soupisce hráče s bohatou historií ze soutěží Českého florbalu. To, co vypadalo jako bláznivý nápad, se stalo ve čtvrtek 25.06. 2020 v čase 14:15 v hale Hattricku na Lesné skutečností. Gepardí celek mužů nastoupil k prvnímu utkání ve své historii.
1. kolo | Čtvrtek 25.06.2020, 14:15 | SH Hattrick, Loosova
Brno Open Game 2020 | Muži Hobby

GEPARDI BRNO - NONAMERZ

3:7

1:4, 2:3

Branky: 10. Dohnal (Beránek L.), 23. Beránek O. (Dohnal), 25. Beránek O. (Šubrt) – 1. Juřica (Krvač), 6.Krvač (Juřica), 6.Morcinek (Tomalík), 8. Tomalík, 24. Morcinek (Krvač), 25.Duda (Juřica), 26. Lázók (Morcinek)
Vyloučení 0:2 Využití: 1:0 Oslabení: 0:1

GEPARDI BRNO: Matýsek – Beránek O., Dostál, Červík, Dess, Hrubý – Beránek L., Dohnal, Trunda, Šubrt, Zvalo.

NONAMERZ: Zmek – Kačor, Duda, Zelníček, Lázók - Morcinek, Tomalík, Juřica, Krvač,

Komentář

První zápas Gepardů – mužů nedopadl nijak slavně. Proti výběru bývalých hráčů z Moravan, Hat-Tricku, Aligátorů, kteří nastoupili pod názvem NONAMERZ, jsme prohráli 3:7. Naši soupeři šli brzy do vedení a v podstatě po celý zápas byli lepším týmem. Ještě v prvním poločase si vytvořili slušný náskok, my jsme dokázali korigovat pět minut před koncem první půle Ondrou Dohnalem.
Úvod druhého poločasu patřil Gepardům, na rozdíl dvou branek snížil Ondřej Beránek. Soupeř nám pak nabídl hru v přesilovce, ale začátek nebyl dobrý, soupeři se podařilo vstřelit gól v oslabení. Po 35 sekundách sice Ondra Beránek svou druhou brankou v zápase přesilovku využil a snížil na 3:5, ale ze strany Gepardů to bylo již vše. Soupeř během jedné minuty odpověděl dvěma góly a rozhodl zápas ve svůj prospěch. Přesto jsme neodcházeli s hlavami dole, věděli jsme, že platíme „nováčkovskou daň“ a pro řadu hráčů se jednalo o první kontakt s dospělým soutěžním florbalem, pro ty zbývající pak o obnovení kontaktu po více jak pěti, v některých případech i více jak deseti, letech.


2. kolo | Pátek 26.06.2020, 08:45 | SH Sportpoint, Sportovní
Brno Open Game 2020 | Muži Hobby

GEPARDI BRNO - VETERANS OF VALMEZ

4:2

2:1, 2:1

Branky: 1. Beránek O., 4. Beránek O., 18. Dohnal (Beránek O.), 26. Beránek O. – 6. Buchal (Čtvrtek, 30. Kramář (Bija).
Vyloučení 1:0

GEPARDI BRNO: Vizina – Beránek O., Dostál, Červík, Dess, Hrubý – Beránek L., Dohnal, Trunda, Šubrt, Zvalo.

VETERANS OF VALMEZ: Bija – Hás, Kramář, Buchal, Čtvrtek, Kloss, Konvičný – Pernický, Řezníček, Fiurášek, Suchý, Fuchs

Komentář

Druhý den nás čekali tři zápasy. První jsme odehráli hned dopoledne na Sport pointu, soupeřem nám byl výběr Veteránů z Valmezu. Tentokrát jsme neponechali nic náhodě a na soupeře doslova vlítli. A hned po 21 sekundách rozvlnil síťku soupeřovy branky Ondra Beránek poprvé. To ještě nikdo netušil, se ruce ve vítězném gestu nezvedá v tomto utkání naposledy. Druhou branku přidal o tři minuty později a pořád neřekl poslední slovo. Soupeři se sice povedlo v 6.minutě snížit, ale Gepardi měli zápas pod kontrolou, ojedinělé šance soupeře spolehlivě kryl Kuba Vizina. Třetí branku přidal krátce po zahájení druhé půle Ondra Dohnal, pak jsme ve 22.minutě nabídli soupeři možnost hrát přesilovku (za sekání byl vyloučen Michal Dess), lze tato výhoda zůstala nevyužita, naopak chvíli po skončení početní výhody zkompletoval hattrick Ondra Beránek. Soupeř se zmohl na korekci výsledku jednu sekundu před závěrečnou sirénou.
Začátek dne byl tedy úspěšný, ale čekali nás ještě dva soupeři. Přesto nálada byla výborná, vždyť jsme zažili první výhru.


3. kolo | Pátek 26.06.2020, 14:15 | SH Hattrick, Loosova
Brno Open Game 2020 | Muži Hobby

MOKRÝ BANDITI - GEPARDI BRNO

5:6

0:5, 5:1

Branky: 19. Novák (Podlaha), 20. Dušek (Pauš), 27. Podlaha (Novák), 27. Vančata (Podlaha), 28. Dušek (Pivec) - 3. Šubrt (Trunda), 5. Trunda (Šubrt), 9. Trunda (Červík), 12. Beránek L. (Dostál), 13. Beránek L. (Dohnal), 21. Šubrt (Beránek L.).
Vyloučení 1:0

MOKRÝ BANDITI: Plýnek – Dušek, Pivec, Podlaha, - Pauš, Novák, Ludvík, Vančata, Kolář, Hruška, Peterka, Kováč.

GEPARDI BRNO: Matýsek – Beránek O., Dostál, Červík, Dess, Hrubý – Beránek L., Dohnal, Trunda, Šubrt.

Komentář

Přesně 24 hodin od úvodního hvizdu prvního zápasu na turnaji jsme nastoupili opět na hale Hattricku proti Mokrým Banditům ze Soběslavi, kteří čekali na první vítězství (náš ranní soupeř nechal jejich vzájemní zápas zkontumovat pro neoprávněný start hráče Banditů), takže motivace měl více než dost. Úvod zápasu patřil našim mladým puškám. Štěpán Trunda a Petr Šubrt na soupeře platili svou rychlostí a dravostí. Krátce po první brance jsme mohli jít do dvoubrankového trháku, ale nařízený nájezd jsme bohužel tentokrát nevyužili. Nevadí. Branky padaly ze hry, a to jen do sítě Banditů, my jsme byli v této fázi zápasu lepším celkem, pár zákroky podpořil skvělou ofenzivu i brankář Zbyněk Matýsek, a na konci první půle svítil na ukazateli skóre výsledek, ve který doufal asi málokdo.
Kvalita soupeře se ale ukázala ve druhé půlce. Banditi začali více zahušťovat prostor před brankou a výsledkem byly dvě branky ve 4., resp. v 5. minutě druhého poločasu. Naštěstí Petr Šubert vstřelil záhy šestý gól Gepardů a zdálo se být o výsledku jasno. Soupeři ale sáhli k riskantnímu kroku a prakticky plných posledních pět minut hráli power-play. Drželi míček, kombinovali, v početní převaze nás přehrávali a z této převahy vytěžili tři branky. Naštěstí obětavou hrou celého mužstva v obraně se jim vyrovnat nepodařilo a Gepardi vybojovali cennou druhou výhru. .


4. kolo | Pátek 26.06.2020, 19:00 | SH Start Brno, Loosova
Brno Open Game 2020 | Muži Hobby

IBK LIGHTNING BALL - GEPARDI BRNO

3:3

1:1, 2:2

Branky: 14. Krejčí (Šlapanský), 16. Diviš (Krejčí), 22. Diviš - 13. Dohnal (Trunda), 18. Šubrt (Trunda), 27. Beránek O. (Dohnal).
Vyloučení 1:2 + Beránek O. 10 minut Využití: 1:0 Oslabení: 1:2

IBK LIGHTNING BALL: Hrubeš (Flek) – Krejčí, Šlapanský, Lengál, Král – Diviš, Bavlnka, Matoušek, Kozák.

GEPARDI BRNO: Vizina – Beránek O., Dostál, Červík, Dess, Hrubý – Beránek L., Dohnal, Trunda, Šubrt.

Komentář

Večerní zápas, v pořadí třetí tohoto dne, byl nervy drásající bitvou, kterou, bohužel, hodně ovlivnilo rozhodnutí arbitrů tohoto zápasu. Obě mužstva nastoupila se zajištěnou obranou a spoléhala na rychlé kombinace. Hned v úvodu zápasu přišel nešťastný moment, když se zranil brankář Lightning a místo něj musel zastoupit náhradník. Velice kvalitní zápas dostal řádnou trhlinu v podobě udělení trestu na 2+10 minut Ondrovi Beránkovi. Bohužel ani po zápasu nedokázal rozhodčí uspokojivě vysvětlit, proč sáhl k tak vysokému postihu. Dvanáctiminutová absence (ze třiceti hracích minut) nejlepšího hráče si vybrala svoji daň. Dvouminutovou část přesilovky Lightning tlačili, ale první úder přišel v našem oslabení díky Ondrovi Dohnalovi. Lightning kontrovali ihned po bully vyrovnávací brankou, ale v další části nás držel vynikajícími zákroky v naprosté pohodě chytající Jakub Vizina.
Druhý poločas jsme nezačali nejlépe a inkasovali jsme už ve 13.sekundě. Marné bylo upozorňování rozhodčích, že náš brankář neměl při úvodním hvizdu nasazenou masku a hra tedy neměla být zahájena. Naštěstí nepříznivá situace tým nakopla a o dvě minuty později jsme se radovali z vyrovnávací branky Petra Šubrta. Deset minut před koncem obdrželi trest za nesportovní chování také naši soupeř, ale ihned po rozehrávce se radovali potřetí ze vstřelené branky. Pět minut před koncem to už vypadalo s námi hodně špatně, za hrubost si šel na trestnou lavici odpočinout Štěpán Trunda, ale boží mlýny (nebo karma) zafungovaly, 14 sekund před vypršením trestu srovnal na konečných 3:3 „potrestaný hříšník“ Ondra Beránek. Bravo.
Základní skupinu jsme tedy zakončili na třetím místě, s čímž v podstatě nikdo z nás nepočítal, a v sobotu nás čekalo první play-off. .



Tabulka skupiny AD
1 No Namerz426:1312
2 IBK Lightning Ball516:117
3 Gepardi Brno416:177
4 Veterans of Valmez411:133
5 Mokrý Banditi412:270


předkolo play-off | Sobota 27.06.2020, 12:00 | SH Start Brno, Loosova
Brno Open Game 2020 | Muži Hobby

GEPARDI BRNO - SOKOL RUDNÁ

8:5

5:2, 3:3

Branky: : 4. Dohnal (Trunda), 5. Beránek L. (Beránek O.), 8. Beránek L. (Beránek O.), 14. Beránek O. (Beránek L.), 19. Beránek L. (Dohnal), 25. Dohnal (Beránek L.), 36. Beránek L. (nájezd ve hře), 40. Beránek L. – 4. Karásek J. (Karásek P.), 17. Karásek P. (Šmíd), 25. Bobek (Kříž), 38. Cihelka (Karásek J.), 38. Karásek J. (Karásek P.) Vyloučení: 1:0 Využití: 0:1

GEPARDI BRNO: Matýsek – Beránek O., Dostál, Červík , Hrubý – Beránek L., Dohnal, Trunda, Dess.

SOKOL RUDNÁ: Uchytil – Šmíd, Karásek P., Cihelka, Michalec - Karásek J., Kříž, Bobek, Kopecký, Krupica, Pražák, Peterka.

Komentář

Celek, který vyřadil v dětské části turnaje naše starší žáky, byl překážkou v předkole i pro muže. Takže motivace pro zápas byla jasná, pomsta za strže!
Vyrovnané utkání mělo jasnou hvězdu. Ale o tom později. Začátek patřil opět Gepardům, kteří se Ondrou Dohnalem dostali do vedení. Radost neměla dlouhého trvání, za 17 sekund soupeř vyrovnal. Pak ale začalo představení kapitána a manažera týmu Lukáše Beránka. V 5.minutě první, v osmé druhý gól, ve 14. lví podíl na brance svého bratra a minutu a půl před sirénou první půle zkompletoval hattrick. Soupeř korigoval v přesilovce, ale do přestávky jsme šli s velmi nadějným výsledkem.
Ve druhé půli se hrála hlavně taktická bitva. Soupeř se snažil držet na míčku, hodně křižoval naše obranné pásmo a sbíhal si před brankáře, spoléhal na přehuštěný prostor, my jsme naopak hrozili z rychlých brejků. Snažení soupeře přineslo ovoce ve 25.minutě, ale o 5 (!!) sekund později byl stav opět na rozdíl tří branek díky dokonalé souhře Lukáš Beránek, Ondra Dohnal. Ve 36.minutě dostal možnost přidat další gól do sbírky Lukáš Beránek, když rozhodčí odpískali pro Gepardy nájezd ve hře. Brankář soupeře se snažil našeho ostrostřelce vyprovokovat a rozhodit, ale byl to marný pokus, stejně jako chytit míček putující do poloprázdné branky. Soupeř ale rozhodně nic nezabalil, stále pokračoval v aktivní hře a v 38.minutě mu to přineslo dva úspěchy. Jeden právě z pressové hry před naší brankou, druhý ze zachycené rozehrávky a rychlého brejku. Přesto poslední slovo měli Gepardi, konkrétně Lukáš Beránek, který svou pátou brankou v zápase určil konečný výsledek a poslal Gepardy do osmifinále.


osmifinále play-off | Sobota 27.06.2020, 17:00 | SH Start Brno, Loosova
Brno Open Game 2020 | Muži Hobby

MOPRA - GEPARDI BRNO

2:1

1:1, 1:0

Branky: : 2. Tarhak (Kotýnek), 28. Kotýnek (Tarhaj) - 4. Trunda P. Vyloučení: 1:0 Využití: 0:1

MOPRA: Hlína – Röhn, Kotýnek, Vrzal, Válka – Tarhaj,Kříčka, Šváb, Machovský, Hübl, Mini, Pohoř.

GEPARDI BRNO: Vizina – Beránek O., Dostál, Červík , Hrubý – Beránek L., Dohnal, Trunda, Dess.

Komentář

Co říci k tomuto zápasu? Jediné. Byl to ten nejtěžší, nejnáročnější a nejurputnější florbal, jaký jsme viděli. Kombinačně a rychlostně vybavený soupeř tlačil ze všech sil, Gepardi nasadili obětavost a bojovnost. MOPRA šla už ve 2.minutě do vedení, ale Štěpa Trunda rychle vyrovnal a nastala tvrdá, férová bitva o každý centimetr. V polovině první půle přišli Gepardi po ráně florbalkou do prstu o Lukáše Beránka, svalové problémy omezovali v pohybu rychlíka Štěpána Trundu. Vydýchaný vzduch v hale nebyl taky právě ideálním prostředím ke sportu. K vidění byl maximální a obětavý výkon Gepardů, kteří navíc proti soupeři měli v nohách ranní zápas.
V 8.minutě druhého poločasu šel soupeř do vedení. Po polovině druhé půle jsme si vzali oddechový čas, protože sil ubývalo a ruku na srdce, někteří kluci měli v nohách během 10 dnů v nohách jedenáctý (!) zápas. Do hry se vrátil Lukáš Beránek, dostávali jsme se do šancí, ale výborný brankář soupeře měl svůj den, stejně jako náš Kuba Vizina, který byl klidnou sílou a jistotou v naší brance. Hlavně díky brankářům a obětavému výkonu skončil zápas výsledkem 1:2. Cesta Gepardů turnajem skončila.
Po utkání bylo v našich tvářích hodně smutku, ale nakonec převládl pocit hrdosti, že jsme se turnajem dostali do takové fáze a končili s aktivní bilancí tří výher, jedné remízy a dvou proher.

V přiložené fotogalerii můžete krásně vidět emoce, které provázeli závěr utkání a konec turnaje. Sešla se zde parta nadšenců a bláznů, kteří táhli za jeden provaz a ukázali, že Gepardi již nejsou pouze mládežnickým týmem. V dalších letech uvidíme v jejich dresu také řadu mladších hráčů, kteří nás přišli povzbudit. My jim za jejich podporu děkujeme a těšíme se, že je brzy uvidíme na florbalových hřištích a v dresu Gepardů.

Sestava Gepardů Brno na Brno Open Game 2020:
Brankáři: Zbyněk Matýsek (#37), Jakub Vizina (#48)
Obránci: Ondřej Beránek (#19), Filip Dostál (#80), Karel Hrubý (#21), Michal Dess (#35), Filip Červík (#23)
Útočníci: Lukáš Beránek (#99), Ondřej Dohnal (#22), Štěpán Trunda (#5), Petr Šubrt ml. (#40), Marek Zvalo (#31).
Bohužel nemoc nedovolila nastoupit Petru Šubrtovi st., po prvních dvou zápasech opustil tým z důvodu pracovního vytížení Marek Zvalo a v sobotu jsme postrádali i Petra Šubrta ml.



Několik historických poprvé:

  • První zápas Gepardů mužů se odehrál 25.06.2020 ve 14:15 (NO NAMERZ 3:7)
  • První vítězství si Gepardi připsali o den později (Veterans of Valmez 4:2)
  • První vítězný zápas odchytal Jakub Vizina
  • První branku Gepardů v kategorii mužů vstřelil Ondra Dohnal
  • První nahrávku si přispal Lukáš Beránek
  • První přesilovkovou branku vstřelil Ondřej Beránek
  • První branku v oslabení vstřelil také Ondřej, ale nikoliv Dohnal
  • První hattrick má na svědomí Ondřej Beránek
  • Pěti brankami v zápase se stal nejlepším zápasovým střelcem Lukáš Beránek
  • Prvním vyloučeným se stal Michal Dess
  • První desítku vyfasoval Ondra Beránek
  • První nájezd v zápase jel Petr Šubrt – bohužel neúspěšně
  • První proměněný nájezd zaznamenal Lukáš Beránek
  • Poprvé jsme ochutnali vítězství v play-off (Sokol Rudná). Tento vítězný zápas odchytal Zbyněk Matýsek
  • Nejstarším hráčem byl Karel Hrubý
  • Naopak nejmladším se stal Petr Šubrt

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

2

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu