Turnaje Ostrava
06.09.2020

Elévové reprezentovali Gepardy v Ostravě více než důstojně

Zdeněk Skříček
Osud žel tomu chtěl, že letos do Ostravy se vydal jen gepardí tým elévů. Nakonec se v této kategorii sešlo statečných dvanáct týmů, které se nebály zdravotních předpovědí a přijely poměřit oslabené řady svých hráčů s ostatními.

Před turnajem jsme měli pár ddrobných přání:

  • nehrát s Troopers, protože je potkáváme často v Brně,
  • nehrát jen 4 zápasy, tedy nevypadnout hned v předkole
  • a ať si v play-off zachytá také Kuba Tauvinkl (první brankář Tom odjížděl domů dříve).

V pořádku jsme dorazili s naší skromnou výpravou do Ostravy a už cestou vlakem panovala dobrá nálada. Před prvním zápasem jsme měli dost času, takže jsme se proti těžkému a v podstatě již tradičnímu soupeři z Vítkovic stihli pořádně rozcvičit.

Gepardi DDM Helceletka Brno - 1. SC TEMPISH Vítkovice BLUE 2:9

Soupeř od začátku udával tón, ale aktivní pohyb nám prospěl a podařilo se nás rozběhat. Jelikož jsme měli k dispozici jen tři obránce, zkusil si na tomto postu zahrát Šíma Eleder, bohužel pro lepší zakládání útoku tento krok nepomohl a v dalších zápasech se vrátil na tradiční místo v útoku a předváděl co umí. Ale zpět k zápasu, ve kterém nám Vítkovice zas tak často míček nepůjčovali. I přesto jsme zaznamenali alespoň dva čestné úspěchy. Výsledek sice nevypadá dvakrát vábně, ale aktivní pohyb a hlavně zmíněné rozběháním nám pomohlo v dalších zápasech.

Gepardi DDM Helceletka Brno - 1. MVIL Ostrava 2:4

Druhý zápas ve skupině nás čekal další ostravský soupeř MVIL. Opět běhavý soupeř, ale to jsme přece také, tak proč se bát?. První poločas přinesl velmi vyrovnanou partii. Na začátku druhé půle nám soupeř utekli do trháku až na 0:3 hlavně vinou naší špatné koncovky. Gepardi se ale nevzdali a stahovali náskok. Nakonec to nestačilo. Mrzela hlavně spousta promarněných šancí a tutovek, neboť jsme soupeře přestříleli. Ten měl ale zase přesnější mušku. Pozitivem byl výkon Kuby Tauvinkla, který hrál jako čtvrtý obránce, a rozhodně nezklamal.

Gepardi DDM Helceletka Brno - FbK Horni Suchá 09 6:5

V sobotu ráno jsme se pořádně namotivovali a rozcvičili na venkovním hřišti před halou. I když bylo jen po deváté ráno, z kluků pot jen tekl, jak moc chtěli se porvat o výsledek.
A při zápase to bylo znát. Ačkoliv první gólový zápis přišel z hole Horní Suché, kluci se do protivníka zakousli a konečně se dařilo proměňovat naše střelecké příležitosti. Díky tomu jsme v druhé půli odskočili na vedení 5:1. Budiž soupeři ke cti, že zbraně nesložil. Naopak, narval se do našeho brankoviště a doslova došťouchal za Tomova záda několik skákavých míčků. Nakonec tři minuty před koncem byl stav srovnán 5:5. Teď naopak musím vyzvednout naše kluky, že nesložili hlavu dolů a pořád bojovali. Za minutu prošla přihrávka na Eledera a ten již v úniku nedal brankáři šanci. První vítězství jsme na hřišti pořádně oslavili jako bychom vyhráli mistrovství světa.

Gepardi DDM Helceletka Brno - FbK Horni Suchá 09 4:2

Do předkola, které se hrálo odpoledne, nám osud opět zavál soupeře z Horní Suché. K žádnému podcenění ale nedošlo. Radost nám udělal radost příjezd Pepy Nováka a tak posíleni jsme chtěli zopakovat výsledek z rána. Tentokrát se soupeř ujal vedení a dlouho vedl apřidal i druhou branku. Velmi důležité snížení přišlo po skvělém výjezdu Štěpy Zderčíka, který v perfektní pozici trefil snižovák, skákavý míček se odrazil přímo před nejmladšího člena výpravy, a tak Davča Mazáč dal svůj první gól na turnaji. Zápas byl opět velmi rychlý z obou dvou stran a bylo vidět, že ani jeden tým ještě nechce domů. Nicméně my jsme přestali střílet a soupeř se opět začal zastřelovat. Rychle jsme si s klukama řekli, že bez střel nebude ani gólů. Což nejlépe pochopil Kuba Mattes a ze svých tří střel vytěžil dva velmi důležité góly. Soupeř si vzal time out, ale když přes snahu soupeře utekl Jelínek a nahrál staršímu Mazáčovi, nebylo co řešit. Čtvrtý gól soupeře definitivně zlomil. Ačkoliv jsme všichni ocenili jejich statečný výkon, dál postupovali ale Gepardi.

Gepardi DDM Helceletka Brno - FBC Přerov 1:7

Rozloučili jsme se s Tomem Chmelou, který celý turnaj výborně chytal, ale předčasně musel odjet. Dobře jej však zastoupil Kuba Tauvinkl a rozehrál se i Pepa Novák. Díru v obraně velmi slušně zalátal Honza Macháček, který si tak kromě pozice dobrého útočníka řekl i pozici univerzála, když bude potřeba. Vstoupili jsme do utkání velmi dobře a brzy jsme dali vedoucí gól. Jak se ukázalo, náš jediný. Gepardi překypovali aktivitou a první půli přerováky přehrávali. Bohužel jsme opět neproměnili ani nejvyloženější šance. Zápas se zlomil na začátku druhé půle. Naši hráči Eleder s Ondráčkem a Mattesem zatlačili soupeře a během minuty si vytvořili tři vyložené příležitosti, které skončily postupně na snižováku či u brankáře. Poté jsme dostali rychle dva góly za sebou. Znovu jsme se vzchopili, ale opět neproměnili šance, naopak jsme soupeři nechtěně namazali a z protiútoku Přerov navýšil skóre. Vzali jsme si oddechový čas a po zisku míčku odvolali golmana. Přes náš tlak na půli soupeře nám tah nevyšel a znovu jsme inkasovali. Poté už se utkání dohrálo v poklidu. Přes hrozivě vypadající skóre to byl zajímavý zápas, který se mohl zlomit na jakoukoliv stranu. Musíme však zapracovat na proměňování šancí.

Takže i když byla medaile blízko a semifinále nám uteklo, nevadí. Jednou to přijde. Splnili jsme však všechny předturnajové cíle a také mne potěšilo, že všechny zápasy se odehrávaly ve velmi vysokém tempu. Na tom se podíleli všichni hráči, včetně těch přípravkových, kteří s námi hráli krátce. Děkuji všem, kteří letos jako jediní reprezentovali Gepardy v Ostravě a také za pomoc a přízeň všech rodičů a fanoušků.

Přípravka

Původně měl jet do Ostravy i přípravka, ale vinou dovolených , táborů a nemocí se pár dní před turnajem trenérovi hlásilo pouhých šest hráčů. Proto jsme nakonec nahlásili naši neúčast na turnaji, ale bylo by škoda, kdyby těch šest věrných nikam nejelo. Proto Kuba Tauvinkl, Pepa Novák a David Mazáč posílili tým elévů. A další trojice Vláďa Škil, Jan Kokeš a Vojta Malík naopak pomohli v přípravce týmu SK Troopers. Zatímco první trojici čekal křest ve vyšší kategorii, kde se utužili v zápasech plných soubojů hraných v rychlosti. Druhá trojice naopak spolu s týmem procházela celým turnajem jako příslovečný nůž máslem. Postupně porazili všechny ostatní soupeře na turnaji. Kluci se podíleli gólově i týmovým výkonem na úspěchu Troopers a dokráčeli až do odpoledního finále! Tam jim však v tom nejdůležitějším zápase zvlhl střelecký prach (a následně pak i oči). Soupeři z Hranic se totiž vydařila odveta za porážku ve skupině a vyhrál 2:1 po nájezdech, kdy jedinou naši trefu zaznamenal Vláďa Škil. Přes smolný průběh finále musíme uznat, že soupeř tentokrát chtěl víc a to rozhodlo. I tak je celkové druhé místo velkým úspěchem a také naši tři stateční si stříbrnou medaili plným právem vybojovali a zasloužili se o ni.

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

2

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu